Odstupné pre S. Elopa naďalej hýbe Fínskom, Nokia chcela sumu znížiť

25.09.2013 Celý región

Helsinki 25. septembra (TASR) - Odstupné vo výške 18,8 milióna eur pre bývalého výkonného riaditeľa Nokie Stephena Elopa je aj naďalej jednou z najviac diskutovaných tém vo Fínsku, pričom tlač zverejnila, že Elopa požiadali, aby prijal nižšiu sumu, čo odmietol. informovala o tom agentúra DPA.

Denník Helsingin Sanomat napísal, že predseda správnej rady Nokie Risto Siilasmaa sa s Elopom stretol a požiadal ho, aby pre upokojenie verejnosti prijal nižšiu sumu. Výška odstupného pre Elopa, ktorý dohodol predaj divízie mobilných telefónov Nokie Microsoftu a následne sa do americkej spoločnosti plánuje vrátiť, totiž vyvolala vo Fínsku ostré reakcie.

Za "neuveriteľnú" označil cez víkend sumu aj fínsky predseda vlády Jyrki Katainen, aj keď 70 % z nej by mal vyplatiť Microsoft. Podľa šéfa odborovej organizácie SAK Lauriho Lylyho "odmeny pre šéfov sa spoločnostiam už úplne vymkli z rúk".

Odstupné, ktoré Elop dostane po dokončení transakcie s Microsoftom (očakáva sa v 1. kvartáli 2014), zahŕňa 18 mesačných platov, odmenu a akcie v hodnote 14,6 milióna eur. Spolu to predstavuje spomínaných 18,8 milióna eur. Podľa Helsingin Sanomat však po rokovaniach s predsedom správnej rady dal Elop najavo, že prijatie nižšej sumy by bolo problematické, pretože sa rozvádza a manželke bude musieť vyplatiť polovicu z hodnoty odstupného.

Elop po oznámení dohody o predaji divízie mobilných telefónov Nokie za 5,44 miliardy eur začiatkom septembra informoval o svojom odstúpení z funkcie výkonného riaditeľa fínskej firmy. Po dokončení transakcie sa vráti práve do Microsoftu a okrem iných sa aj o ňom uvažuje ako o potenciálnom nástupcovi šéfa Microsoftu Steva Ballmera. Ten koncom augusta oznámil, že Microsoft do 12 mesiacov opustí. Práve fakt, že Elop, ktorý prišiel v roku 2010 do Nokie z Microsoftu, sa do americkej spoločnosti po dokončení kontraktu vráti, spôsobil, že viaceré fínske médiá ho označujú za "trójskeho koňa Microsoftu". Špekulácie zvyšuje aj fakt, že Microsoft zaplatí väčšinu z hodnoty odstupného. Akcionári Nokie by o predaji divízie mobilných telefónov firmy mali rozhodnúť 19. novembra.
 

Vyberte región